ترومن جنایت آمریکا را اینگونه اعلام کرد: «اندکی پیش، یک هواپیمای آمریکایی یک بمب بر سر هیروشیما انداخت و مفید بودن این شهر برای دشمن را از بین برد. آن‌چه انجام شده است، بزرگ‌ترین دستاورد علمِ مدیریت‌شده در تاریخ است.»

گروه جنگ نرم مشرق- آگوست سال 1945 آمریکا بر سر شهرهای هیروشیما و ناگازاکی در ژاپن بمب اتمی انداخت. اکنون 71 سال از آن ماجرا می‌گذرد، اما هنوز هم هیچ‌کس نمی‌داند دلایل واقعی پشت این تصمیم آمریکایی‌ها چه بوده است. با این حال، اسنادی که به تازگی از حالت محرمانه خارج شده نشان می‌دهد که این حمله هسته‌ای ممکن است، نه از روی ضرورت نظامی، بلکه برای ارعاب اتحاد جماهیر شوروی انجام شده باشد. در این گزارش قرار است به شهرهای هیروشیما و ناگازاکی سفر و با خانواده‌هایی ملاقات کنیم که هنوز هم خاطرات آن روز وحشتناک، آن‌ها را آرام نمی‌گذارد.

ژاپن هنوز هم تاوان آزمایش اتمی آمریکا را می‌دهد
سال 1945 آمریکا بر سر شهرهای هیروشیما و ناگازاکی در ژاپن بمب اتمی انداخت

اولین بار در تاریخ بشر که یک بمب اتمی در جنگ مورد استفاده قرار گرفت، 6 آگوست 1945 بود، زمانی که یک بمب اتمی با نام رمزی "پسربچه" (Little Boy) بر سر شهر هیروشیما فرود آمد. بیش از 100 هزار انسان در دم کشته شدند. بسیاری از این افراد که در مرکز انفجار بودند، در یک لحظه تبدیل به خاکستر شدند و شمار زیادی هم بر اثر موج انفجار یا میزان بالای تشعشعات جان خود را از دست دادند.

اکنون در هیروشیما، بیش از 50 هزار نفر زندگی می‌کنند که آن حادثه را به خاطر دارند. هر کدام از این افراد می‌توانند داستان خود را از آن روز برایتان تعریف کنند. یکی از این بازمانده‌ها زنی است به نام "کوابارا" که با معرفی شوهرش می‌گوید: "او هم یکی از افرادی است که حادثه انفجار بمب را به خاطر دارد. در همان حادثه، مادر و دو خواهرش را از دست داد." کوابارا آن زمان، یک دختربچه 13 ساله بود، اما می‌گوید حتی پس از گذشت 71 سال، هنوز هم خاطرات آن روز برایش قابل هضم نیست.

کوابارا توضیح می‌دهد: "هیچ هشدار بمبارانی اعلام نشد، من هم فکر کردم حتماً هواپیماهای ژاپنی هستند. آن زمان بچه بودیم. همین‌طور ایستادیم و به هواپیما نگاه کردیم. ناگهان دیدیم که بمب سقوط کرد. همه جا پر از جسد شده بود. مادرهایی را می‌دیدم که دنبال فرزندان خود می‌گردند. بچه‌هایی را می‌دیدم که مادرهایشان را صدا می‌زدند. اما آن زمان حتی اگر مادری فرزندش را می‌دید، باز هم او را نمی‌شناخت. بچه‌ها بودند که می‌توانستند مادرهایشان را بشناسند. یک مادر را دیدم که شاخه‌ای کوچک را برداشته بود و با آن، کرم‌ها و حشرات را از روی بدن بچه‌اش برمی‌داشت. بچه هم فریاد می‌زد: "درد دارد." اما مادر ادامه می‌داد، چون می‌دانست اگر این کار را نکند، کرم‌ها بدن بچه‌اش را می‌خورند. اما آن بچه زنده نماند." کوابارا می‌گوید به خاطر خاطراتی مانند این، هرگز نمی‌تواند باور کند که جنگ پایان یافته است.

ژاپن هنوز هم تاوان آزمایش اتمی آمریکا را می‌دهد
همسر "کوابارا"، مادر و دو خواهرش را در بمباران اتمی هیروشیما از دست داد

"تئودور ون کرک" مسئول وقت موقعیت‌یابی در نیروی هوایی ارتش آمریکا که مسئول بمباران هیروشیما نیز بوده، سال 2012 در این مورد می‌گوید: "من آن زمان یک سرباز راضی از کارم بودم. ما مدت‌ها بود درگیر جنگ بودیم. ژاپنی‌ها به ما حمله کرده بودند. آن زمان، ژاپنی‌ها مردم خوبی نبودند. سیاست آمریکا در آن زمان این بود که ملت ژاپن را تسلیم کند. من هم حاضر بودم هر کاری که از دستم برمی‌آید برای رسیدن به این هدف انجام بدهم."

"هری ترومن" رئیس‌جمهور وقت آمریکا بود که تصمیم گرفت از بمب اتم علیه ژاپن استفاده کند. کم‌تر از 4 ماه بود که رئیس‌جمهور شده بود. وی خبر استفاده از بمب اتمی علیه هیروشیما را این‌گونه به مردم دنیا اعلام می‌کند: "اندکی پیش، یک هواپیمای آمریکایی یک بمب بر سر هیروشیما انداخت و مفید بودن این شهر برای دشمن را از بین برد. ما با این بمب، افزایشی جدید و انقلابی به قدرت تخریب خود اضافه کرده‌ایم. آن‌چه انجام شده است، بزرگ‌ترین دستاورد علمِ مدیریت‌شده در تاریخ است."

"کلیفتون ترومن دانیل" نوه هری ترومن فردی است که ماه آگوست، خیلی‌ها دنبال او می‌گردند تا با او درباره میراثی که پدربزرگش برای او به جا گذاشته، صحبت کنند. او می‌گوید: "من هم مانند بسیاری از آمریکایی‌های دیگر که آن سال‌ها زندگی می‌کردند، به صحبت‌های پدربزرگم گوش دادم. دلایل او را پذیرفتم و قبول کردم که برای حفظ جان شمار زیادی از آمریکایی‌ها، باید هیروشیما و ناگازاکی بمباران می‌شدند. اما بعدها بزرگ‌تر شدم و این واقعیت را درک کردم که آن روزها، جان انسان‌های بی‌شماری گرفته شد، آن هم به روشی وحشتناک."

ژاپن هنوز هم تاوان آزمایش اتمی آمریکا را می‌دهد
مادرها وقتی فرزندان خود را می‌دیدند، آن‌ها را نمی‌شناختند

پیش از حوادث ژاپن، نیروهای متفقین که پیروزی خود را قریب‌الوقوع می‌دیدند، طی کنفرانس "پوتسدام" (Potsdam) در تاریخ 18 ژوئن 1945 دور هم جمع شدند و دنیای پس از جنگ جهانی را ترسیم کردند. روابط روسیه و آمریکا در زمان ریاست‌جمهوری روزولت در آمریکا، نسبتاً خوب بود، اما ترومن در نظر استالین، فردی ناشناخته بود و همین کنفرانس هم نقطه عطفی در روابط دو متحد ایجاد کرد.

"گرگ هرکن" تاریخدان و نویسنده آمریکایی کتاب "اخوت بمب" (Brotherhood of the Bomb) درباره این نشست می‌گوید: "ترومن آن‌جا به استالین گفت که ما سلاح جدیدی داریم، البته نگفت که چه نوع سلاحی. فکر می‌کرد که استالین نمی‌داند. استالین هم پاسخ سرد و بی‌تفاوتی داد: "امیدوارم از این سلاح، به خوبی علیه دشمن استفاده کنید." این در حالی است که الآن از طریق منابع مختلف و به خصوص منابع شوروی می‌دانیم که استالین با اطلاعاتی که از آژانس‌های جاسوسی دریافت کرده بود، در همان زمان هم به خوبی می‌دانست که ترومن درباره چه چیزی دارد صحبت می‌کند."

"میخائیل میاگکف" استاد دانشگاه علوم نظامی روسیه توضیح می‌دهد: "استالین می‌دانست که مسئله، بمب اتمی است. آمریکا آن زمان در این‌باره به شوروی چیزی نگفته بود. مشهور است که ترومن دائماً این را می‌گفته که اگر یک بمب اتمی منفجر شود، چوبی برای من می‌شود تا قدرتم را به روس‌ها نشان دهم.

ژاپن هنوز هم تاوان آزمایش اتمی آمریکا را می‌دهد
رهبران آمریکا، انگلیس و روسیه در نشست پوتسدام شرکت داشتند

"سومیترو تانیگوچی" مشغول رساندن نامه‌های مردم به درِ خانه آن‌ها بود که دومین بمب اتمی که یک بمب پلوتونیومی با نام "مرد چاق" (Fat Man)، این بار بر سر شهر ناگازاکی فرود آمد. تانیوگوچی درباره آن روز می‌گوید: "16 سالم بود. دو کیلومتر با محل انفجار بمب فاصله داشتم. داشتم راه می‌رفتم که موج انفجار، از پشت به من ضربه وارد کرد. بعد از آن انفجار، سه سال و هفت ماه در بیمارستان بودم. طی یک سال و هفت ماه اول، تنها می‌توانستم روی سینه‌ام بخوابم." حرارت انفجار هسته‌ای باعث شد تا پوست کمر و دست چپ تانیگوچی آب شود. تصاویر سوختگی وی در تمام دنیا مشهور شده و تانیگوچی اکنون به نماد زجرهایی تبدیل شده است که حمله اتمی آمریکا به مردم ژاپن تحمیل کرد.

تانیگوچی که اکنون رئیس شورای قربانیان بمب اتم ناگازاکی خاطرات آن روز را این‌گونه به خاطر می‌آورد: "کمرم تا استخوان سوخته بود. بعضی جاهای بدنم، از سوختگی سِفت شده بود. استخوان‌های قفسه سینه‌ام به قلبم و شش‌هایم رسیده بود. همین الآن هم هنوز، درد دارم... سال 1959 سازمانی برای بازماندگان حمله اتمی تأسیس کردیم و جنبشی علیه سلاح‌های هسته‌ای به راه انداختیم. من هم در این‌باره سخنرانی می‌کردم."

ناگازاکی هدف دومین بمب اتمی آمریکا بود. "مرد چاق" قرار بود بر سر شهر "کوکرا" فرود بیاید، اما به خاطر شرایط آب و هوایی، جنگنده "باک‌اسکار" آمریکا مسیر خود را تغییر داد و شهر ناگازاکی را هدف گرفت. این اتفاق سه روز بعد از حمله به هیروشیما، یعنی در تاریخ 9 آگوست رخ داد. قدرت تخریبی این بمب، معادل 21 هزار تن تی‌ان‌تی بود و بیش از 70 هزار نفر از مردم ناگازاکی را کشت.

ژاپن هنوز هم تاوان آزمایش اتمی آمریکا را می‌دهد
تصاویر سوختگی تانیگوچی به نمادی برای قربانیان حمله اتمی آمریکا تبدیل شده است

کمپین بمباران ژاپن که قبل از توسل به بمب‌های اتمی شکل گرفته بود، این کشور را به یک مخروبه تبدیل کرده بود و آمریکا هم این کشور را بلوکه کرده بود و اجازه رسیدن غذا و سوخت به ژاپن را نمی‌داد. گرگ هرکن می‌گوید: "نتایج بررسی بمباران استراتژیک آمریکا که بعد از پایان جنگ انجام شد، نشان می‌داد که ژاپن حتی در صورت عدم بمباران آمریکا هم تا پیش از آغاز عملیات المپیک (حمله همه‌جانبه متفقین به ژاپن) تسلیم می‌شد."

"پیتر کازنیک" مدیر مؤسسه مطالعات هسته‌ای در دانشگاه آمریکا در پاسخ به این سؤال که چرا آمریکا با بمب اتم به ژاپن حمله کرد، می‌گوید: "من فکر می‌کنم هری ترومن امیدوار بود یک سیاست دوگانه را پیاده کند: اولاً این‌که ژاپن پیش از آن‌که پای روسیه به ماجرا باز شود، تسلیم گردد و بنابراین آمریکا مجبور نشود امتیازهایی که قولش را به روسیه داده بود، به این کشور بدهد. دوماً (که اگر از مورد اول مهم‌تر نباشد، کم‌اهمیت‌تر نیست) این‌که آمریکا می‌خواست به روسیه پیام بدهد [و قدرت‌نمایی کند]."

پس از جنگ جهانی و با تلاش‌های دو کشور برای افزایش حوزه نفوذ خود، روابط میان شرق و غرب به سرعت کاهش یافت. آمریکا فهمید که قدرت هسته‌ای به معنای قدرت سیاسی در صحنه بین‌المللی است. اسنادی که برخی از آن‌ها حتی به سال 1945 برمی‌گردد، نشان می‌دهد که متفقین هم در میان خود دچار اختلاف و درگیری شده بودند. "هرکن" تصریح می‌کند: "طبق برنامه آمریکا در اکتبر 1945، 20 هدف در روسیه انتخاب شده بود: مسکو و لنینگراد از جمله این اهداف بودند. بعد از مشورت با نظریه‌پردازان و طراحان جنگ، این تصمیم گرفته شد که خود کاخ کرملین یا یک نیروگاه در نزدیکی آن باید نقطه هدف باشد. بمب‌ها که بزرگ‌تر می‌شدند، چینش اهداف هم به گونه‌ای انتخاب می‌شد که بیش‌ترین اهداف با هر بمب، از بین برود."

ژاپن هنوز هم تاوان آزمایش اتمی آمریکا را می‌دهد
موقعیت شهرهای مختلف شوروی که باید توسط آمریکا بمباران می‌شد

کازنیک با نشان دادن یک کپی از "سری کمیته مشترک اطلاعات 250" توضیح می‌دهد: "این‌جا نوشته که شوروی تضعیف شده و ممکن است به دنبال اتخاذ سیاستی هجومی علیه آمریکا باشد. بنابراین باید برنامه‌ای ریخته می‌شد تا این شرایط مورد محاسبه قرار گیرد. نهایتاً، تعداد شهرهای هدف بمباران در شوروی افزایش پیدا کرد. برنامه‌هایی با نام‌های "گازانبر" یا "ضربه اُفتان" تعریف شده بود. هم‌زمان با تشدید تنش‌های سیاسی میان شوروی و آمریکا، لیست شهرهای هدف هم بزرگ‌تر می‌شد."

"سنای ایکدا" یک بازمانده 82 ساله در ناگازاکاست. او و دخترش به مدارس مختلف در ژاپن می‌روند و درباره جنگ صحبت می‌کنند. ایکدا برای آن‌که بتواند تجربه خود را به کودکان منتقل کند، از نقاشی استفاده می‌نماید: "روزی که بمب منفجر در ناگازاکی انداخته شد، هوا مانند روزهای دیگر آن فصل، خوب بود. به محض آن‌که صدای هشدار بمباران را شنیدیم، بمب را دیدم که از هواپیمای آمریکایی رها شد. بمب با یک چتر داشت فرود می‌آمد. موج انفجار تمام پوست دست من را از جا کند و دستم شروع کرد به خون آمدن. مادرم 15 متر آن‌طرف‌تر پرت شد. او را پیدا کردم و با هم فرار کردیم. به کنار جاده که رسیدیم، فردی را دیدم که مانند ذغال شده بود، اما داشت راه می‌رفت. به ما گفت هر کس در ناگازاکی زندگی می‌کرد، کشته شده است."

وی ادامه می‌دهد: "مردم نمی‌دانستند چه کار کنند، یا کجا بروند. فقط می‌رفتند تا خودشان را در رودی که آن‌جا بود، خنک کنند. من جسد یک نفر را در آب دیدم و بلافاصله فهمیدم که خواهر کوچکم است. کاملاً سیاه شده بود و صورتی برایش باقی نمانده بود. او را از روی گل‌هایی شناختم که لای پارچه‌ای دور کمرش بود. من و پدرم چوب آوردیم و جسد خواهرم را روی آن گذاشتیم و در کنار خانه‌مان او را [به رسم ژاپنی‌ها] خاکستر کردیم. برادرها و خواهرهایم همه کشته شدند. فقط من و مادر و پدرم زنده ماندیم."

ژاپن هنوز هم تاوان آزمایش اتمی آمریکا را می‌دهد
"کنار جاده، فردی را دیدم که مانند ذغال شده بود، اما داشت راه می‌رفت"

"ریچارد رودز" نویسنده و خبرنگار آمریکایی و برنده جایزه پولیتزر برای کتاب "ساختن بمب هسته‌ای"، توضیح می‌دهد: "به عقیده من، آن زمان این تصور وجود داشت که استفاده از آن بمب‌های اتمی، ضرورت دارد. همان‌طور که "جورج مارشال" فرمانده وقت ستاد ارتش آمریکا، بعد از جنگ گفت، "ما نمی‌خواستیم مجبور شویم به ژاپن حمله کنیم." می‌دانستیم که بسیاری از ژاپنی‌ها در این جنگ کشته خواهند شد و بسیاری از آمریکایی‌ها هم جان خود را از دست می‌دهند."

توجیه ترومن برای حمله اتمی به ژاپن همین بود: حفظ جان نیم میلیون آمریکایی که اگر به ژاپن حمله می‌کردند، کشته می‌شدند. کازنیک درباره نظریات مختلف پیرامون حمله اتمی آمریکا به ژاپن می‌گوید: "اگر به آژانس‌های اطلاعاتی آمریکا مراجعه کنید، اگر به اظهارات مقامات وقت آمریکا دقت کنید، متوجه اختلاف‌نظرهای عجیبی می‌شوید. 6 نفر از 7 ژنرال و دریاسالار پنج ستاره آمریکایی که ستاره پنجم خود را طی این جنگ دریافت کردند، اعلام کرده‌اند که بمب‌های اتمی نه از نظر نظامی، ضروری و نه از نظر اخلاقی، قابل دفاع بوده است. هیچ نتیجه دیگری نمی‌توان گرفت جز این‌که بمباران ژاپن غیرضروری بوده است و حمله شوروی می‌توانست جنگ را پایان دهد. حمله آمریکا قرار نبود تا قبل از 1 نوامبر صورت گیرد. وقتی قرار نیست تا سه ماه دیگر، حمله آغاز شود، چرا از بمب اتمی استفاده می‌شود؟ دلیلش این است که آمریکا "تمایل داشت" که از این بمب‌ها استفاده کند."

"ون کرک" مسئول موقعیت‌یابی ارتش آمریکا برای بمباران هیروشیما سال 2012 درباره این‌که آیا از کار خود پشیمان است یا نه می‌گوید: "من پشیمانم که مجبور شدیم آن کار را انجام بدهیم، اما معتقدم برای آن‌که جنگ را با کم‌ترین میزان کشته به پایان برسانیم، مجبور بودیم آن عملیات را انجام بدهیم. اگر همین شرایط دوباره تکرار می‌شد، دقیقاً مانند آن‌چه سال 1945 بود، من باز هم آن کار را انجام می‌دادم. "داوطلب می‌شدم" که آن کار را انجام بدهم. "می‌خواستم" آن عملیات را هدایت کنم."

ژاپن هنوز هم تاوان آزمایش اتمی آمریکا را می‌دهد
تصاویر قربانیان حمله اتمی در موزه یادبود صلح هیروشیما

ژاپن هنوز هم با پیامدها و هزینه‌های آن بمب‌های اتمی دست و پنجه نرم می‌کند. دولت این کشور ماهیانه مبلغی را به بازمانده‌های آن روزها می‌دهد تا بتوانند نه تنها با اثرات فیزیکی قرار گرفتن در معرض تشعشعات هسته‌ای مقابله کنند، بلکه بر اثرات روانی آن هم غلبه نمایند. دکتر "نانائو کامادا" رئیس آسایشگاه بازماندگان بمب‌های اتمی می‌گوید: "ما حدود 300 نفر مقیم این‌جا داریم که همه آن‌ها قربانیان بمب‌های اتمی هستند. دلیل اصلی بیماری آن‌ها تشعشع است، و البته سن بالای آن‌ها. اکثر آن‌ها دچار سرطان و مشکلات قلبی هستند. مشکلات دیگر هم شامل بیماری‌های روانی، مانند اختلال استرس پس از حادثه می‌شود. خاطراتی از روز انفجار دارند که گاهی مانند فلش‌بک به ذهنشان می‌آید و آن‌ها را آزار می‌دهد."

بعد از جنگ، آمریکایی‌ها قانون اساسی ژاپن را تغییر دادند. از جمله این‌که بند 9 این قانون، ژاپن را از داشتن ارتش منع می‌کند. ژاپن صرفاً می‌تواند نیروهای "دفاع از خود" داشته باشد که بخشی از آن هم در پایگاه دریایی آمریکا در شهر "یوکاساکا" مستقر است. هیچ کجا در ژاپن نیست که بتواند اثر هجوم آمریکایی‌ها را بهتر از خیابان "دوبوئیتا" نشان دهد. این خیابان فاصله چند متری از پایگاه نظامی آمریکا دارد. اگر می‌خواهید یک "همبرگر نیروی دریایی" بخورید یا از فروشگاه وسایل اضافی ارتش خرید کنید، باید به همین خیابان بیایید.

با این حال، پایگاهی که بیش‌ترین جنجال را در ژاپن ایجاد کرده است، پایگاه آمریکا در "اوکیناوا"ست، خانه 21 هزار پرسنل آمریکایی. بیش از یک سوم از سربازان آمریکایی در منطقه آسیا-اقیانوسیه در این پایگاه مستقر هستند و ساکنین این منطقه می‌خواهند آن‌ها را از کشورشان بیرون کنند. "کازوهیکو کیمورا" یکی از فعالان اجتماعی در این خصوص می‌گوید: "اوکیناوا را ارتش آمریکا برای پایگاه خود انتخاب کرد و این منطقه را به مستعمره خود تبدیل کرده است. زمینی را که مردم در آن زندگی و کشاورزی می‌کردند از ما گرفتند. بولدوزر آوردند و باغ‌های ما را نابود کردند و زمینش را برای نیازهای ارتش آمریکا استفاده کردند."

ژاپن هنوز هم تاوان آزمایش اتمی آمریکا را می‌دهد
گردهمایی در اعتراض به استقرار پایگاه‌های نظامی آمریکا در ژاپن

وی ادامه می‌دهد: "زمانی که اوکیناوا به ژاپن برگردانده شد، یک قانون اساسی جدید و مسالمت‌آمیز تصویب شد که حقوق مالکیت شخصی را تضمین می‌کرد. ما نمی‌خواستیم زمین‌هایمان برای جنگ مورد استفاده قرار بگیرد. بنابراین می‌خواهیم که پایگاه‌های آمریکایی تعطیل شوند و زمین‌شان به صاحبان اصلی برگردد."

ژاپن و آمریکا به‌رغم حوادث اتمی، امروزه رابطه گرم و نزدیکی با یک‌دیگر دارند. این در حالی است که اوباما به عنوان اولین رئیس‌جمهور آمریکایی در دوره ریاست‌جمهوری خود به هیروشیما سفر کرده اما عذرخواهی نکرده است. ژاپن هم هیچ‌گاه به خاطر حمله غافلگیرکننده به پایگاه آمریکایی "پرل هاربر" عذرخواهی نکرده است. ترومن در سن 88 سالگی فوت کرد و تا روز آخر هم از تصمیم خود در بمباران اتمی ژاپن دفاع کرد. نوه او توضیح می‌دهد: "من فکر نمی‌کنم عذرخواهی [از ژاپن] صورت بگیرد. شاید دو کشور زبانی پیدا کنند که آن‌ها را به هم نزدیک‌تر کند، مبنی بر این‌که ما اذعان می‌کنیم هر دو طرف متحمل خسارت‌های سنگینی شده‌اند. اما در شرایط کنونی به نظر نمی‌رسد یک عذرخواهی رسمی از جانب آمریکا در دستور کار باشد، و از آن طرف هم بعید است ژاپن قصد عذرخواهی داشته باشد."

وقتی از کوابارا می‌پرسید اکنون درباره آمریکا چه حسی دارد، می‌گوید: "هر حرف یا کار خوبی هم که آمریکا انجام بدهد، ما باز هم فکر نمی‌کنیم که این‌ها صادقانه است. وقتی اوباما انتخاب شد، گفت تعداد سلاح‌های هسته‌ای را کاهش خواهد داد، اما نه تنها این تعداد را کم نکرده، بلکه بیش‌تر هم کرده است. او باید در قبال حرف‌هایی که می‌زند احساس مسئولیت کند. همچنین باید به هیروشیما و ناگازاکی بیاید و به مردم و قربانیان ادای احترام کند." بمباران‌های اتمی هیروشیما و ناگازاکی موجب مرگ بیش از 300 هزار ژاپنی شد. اگر برنامه آمریکا برای حمله به 20 شهر شوروی از جمله شهرهای پرجمعیت مسکو و لنینگراد، عملی می‌شد، قطعاً تعداد قربانیان به میلیون‌ها نفر می‌رسید. خوش‌بختانه آن برنامه هیچ‌گاه اجرایی نشد، اما آغاز دوره‌ای جدید به نام جنگ سرد بود.

هدف آمریکا از حمله اتمی به ژاپن، ارعاب روسیه بود - دانلود


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 55
  • در انتظار بررسی: 9
  • غیر قابل انتشار: 18
  • ۱۴:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۲
    7 1
    مرگ بر شیطان بزرگ آمریکا
  • ۱۴:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۲
    5 0
    فقط روز قیامت عشقه. حالا اجساد آن قدرتمداران تاریخ چه شده؟ آنهمه شکوه و قدرت رو به کجا بردند؟
  • taha ۱۴:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۲
    4 0
    داره میسوزه که بعد این سال ها هر سال حجم روابط تجاریش رو با آمریکا هر سال افزایش داده
  • ۱۵:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۲
    4 0
    مرگ بر آمریکای جهانخوار
  • مهدی از قم ۱۵:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۲
    3 0
    نوع بشر در طول تاریخ جنایات زیادی انجام داده است و هر ملت و قوم و نژادی هم به نوبه خودش سهمی داشته اما قبول کنید انگلوساکسون ها در جنایت و خباثت و ایجاد فتنه و تفرقه بی نظیر هستند
  • ۱۸:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۲
    2 0
    بمباران اتمی یک منطقه مسکونی عملی شیطانی بود و باید محکوم شود. ولی ژاپن جنگ دوم هم کشوری بسیار نژاد پرست و ماجراجو بود که تقریبا تمام آسیای شرقی را به تصرف و بردگی خود درآورده بودند. جنایات ژاپنیها در فیلیپین و چین بزرگتر از آلمان نازی بود ولی آن قربانیان مثل یهودیان دسترسی به بنگاههای خبری نداشته اند که آن جنایات در ذهن مردم بماند.
  • ۱۸:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۲
    2 2
    ممنون مشرق جون مرگ بر امریکا مرگ بر امریکا مرگ بر امریکا
  • ۰۰:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۳
    4 1
    ژاپنیها خیلی کینه ای هستن و یک روز تلافی میکنن .
  • ۱۴:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۳
    0 0
    مرگ بر آمریکای جنایتکار که تمامی قربانیان تاریخ یک جوری به اینها وصل است جنگ در ویتنام - کره - بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی حمایت همه جانبه از تروریستها کشتار مردم یمن و عراق و سوریه و افغنستان و پاکستان و ... حتی یک جنایت وجود ندارد مگر این که دست این جهانخوار از آستین آنها بیرون آمده پس مرگ بر آمریکا
  • علیرضا جهانگیری ۲۳:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۳
    1 0
    باسلام ،آمریکا درپایان جنگ جهانی دوم اقدام به استفاده از بمب کثیف علیه ژاپن کرد ،درحالی که روند تسریع شده شکست ژاپن برای خود آمریکایی ها روشن شده بود.پس آمریکا برای تبدیل شدن به قدرت برتر هزینه آن را از بیگناهان ژاپنی ستاند.
  • ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
    0 0
    دولت ژاپن باید تصاویر ی از بمب اتمی امریکا که بر روی شهرهای ژاپن انداختند به اضافه ی مردمی که تحت تأثیر این بمب قرار گرفتند را برای جهانیان نشان دهند یعنی به سران کشورها بخصوص گروه 1+5ودر باره این جناین جنگی تبلیغات کنند که امریکایی که پافشاری می کند تا ایران سلاح اتمی نداشته باشد خودش داشت وچنین کرد و هیچکس دم نزد ، لذا تمام دنیا باید جلوی امریکا را بگیرند وسلاحهای اتمی این کشور را نابود کنند 0
  • سردار حسینی ۰۹:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
    1 1
    دنیا بداند که ایران هسته ای به امریکا هرگز اجازه نمی دهد که گردن کلفتی کند و خود را قدرت برتر دنیا بداند ، ملت ایران شاخ این دیو گردن کلفت را به فضل خدا می شکنیم و نابود می کنیم .
  • ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
    5 0
    شبی در خواب دیدم که کشور امریکا به دست ایران فتح شده است وتمام گردن کلفت ها از بین رفتند .
  • ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
    1 0
    دیگر چیزی به نابودی آدم کش های تاریخ نمانده است ، انشا ءالله در آینده ای نه چندان دور و در یک روز جمعه حضرت مهــــــــدی علیه السلام ظهور خواهند کرد وبه کار قلدر ها وآدم کشها پایان خواهند داد .
  • بهابادی ۱۳:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۴
    0 1
    مرگ بر آمریکا
  • رضا ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۳
    1 0
    سلام.واقعا مرگ براين همه خريت.شيطان بزرگ.اميدوارم دولت امروزشون خودشون رواصلاح كنند وبدونند اون كه توسرشونه براي استفاده كردنه
  • شهروز جعفری ۲۰:۱۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۵
    1 0
    ماندم اصلا چی بگم................
  • کیانی ۱۳:۴۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۹
    1 1
    خاک بر سر هرچی آمریکایی
  • سلمان درزاده ۲۲:۳۴ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۱
    0 3
    بابا بیخیال همه ای ما مقصیریم اول گریبان خود را بگیرید ببینید چه کارها کردیم بعدا به دیگران بگیم چه خوش گفت سعدی شیرازی بنی ادم عضای یک دگرند که در افرینش زه یک گوهرند چو عضوی را به درد اورد روزگار دگر عضو ها رو نماند قرار تو گر محنت رنج دیگران بی غمی نشایند نامت نهند ادمی حالا خودت فکر کن راست گفتم یا غلط
  • سلمان درزاده ۲۲:۳۴ - ۱۳۹۴/۱۲/۰۱
    0 2
    بابا بیخیال همه ای ما مقصیریم اول گریبان خود را بگیرید ببینید چه کارها کردیم بعدا به دیگران بگیم چه خوش گفت سعدی شیرازی بنی ادم عضای یک دگرند که در افرینش زه یک گوهرند چو عضوی را به درد اورد روزگار دگر عضو ها رو نماند قرار تو گر محنت رنج دیگران بی غمی نشایند نامت نهند ادمی حالا خودت فکر کن راست گفتم یا غلط
  • بردیا ۰۳:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۰
    0 0
    درود بر شما.خسته نباشید. ببخشبد مستندی که در آخر قرار دادید زیرنویس نداره؟
  • رفيعى ۱۸:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۷
    0 0
    جرازابن بعداز اولين حمله اتمى كشتى هاى جنكى،زيردريايى هابايكاه هاى نظامىكارخانه هاوتمام نقاط حياتى آمريكارا نزداكرقراره كشته شوند جه بهتر كه اينكونه باشدشايدبيروزميشدندبهرحال بهترازتسليم شدن بى قيدوشرط بود
  • ۲۱:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۷
    0 0
    فعلا که به بهانه فروش پاناسونیک، سونی، تویوتا و نیسان تو امریکا دارن غیرتشونو توجیح می کنن یه کلمه تو ذلتی که می خوان فراموشش کنن . جنگو ادامه میدادن کل نسلشون تو اون جنگ نابود میشد انقد خوار و ذلیل نمی شدن
  • ۲۲:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۷
    0 0
    چه توجیحیه آخه فردا زبونم لال بیان عزیز ترین کسانتو از بگیرن میگی عیب نداره ماشین زیر پاشونو من بهش فروختم لابد
  • ۲۲:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۷
    0 0
    با سلام به قول جوان زاپنی این که امریکا به خاطر هیروشیما و ناکازاکی عذرخواهی نمی کنه یعنی اینکه از من بترسید و من در آینده هم این کار رو انجام خواهم داد و راست می گه چون بعد از هدف قرار گرفتن باشگاه افسران امریکایی در ریاض بلافاصله اطراف بصره را با بمب اتمی کوچک زد که امواج 4.2ریشتری رو دانشگاه تهران ثبت کرد و برنامه اعترافات ارتشیان امریکا را شبکه افق چندماه پیش پخش کرد و بچه های ناقص الخلقه و افراد مبتلا به سرطان دل انسان رو به درد می آورد و واقعا این یانکی ها چقدر ترسو و پست و ذلیل هستند که پس از هر شکستی خوی ترامپی خود را به نمایش می گذارند و انشاالله به زودی با ظهور امام زمان یک جا تقاص این ددمنشی ها را پس خواهند داد
  • ۲۳:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۷
    0 0
    کاسه داغ تر اش شدید خود زاپنی ها با این مسئله کنار اومدن و نزدیکترین رابطه را با امریکا دارن ..
  • ۲۳:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۷
    2 0
    ما هم بمب اتم می خواهیم
  • مهگانه ۲۳:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۷
    0 0
    مشرق بارک الله ، خوب بود اما اینجا یک پرسش اساسی هست که بدان پاسخ هم می دهم : چرا آمریکا به شوروی حمله اتمی نکرد ؟ پاسخ : برای اینکه در آن هنگام نیروی ارتش سرخ در غالب خاک اروپا پراکنده بود و بقول یک مورخ آمریکایی چون خود بمب اتمی ترسناک بود !
  • ناشناس ۰۰:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    امریکایی ها زمانی به ژاپن حمله اتمی کردند که جنگ تقریبا"تمام شده بود و این اوج خباثت یانکی ها را ثابت می کند.
  • ناشناس ۰۰:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    مرگ بر امریکا دشمن اصلی بشریت .
  • محمد ۰۱:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    وقتی مسولان یک کشور بی غیریت شدند وضعیت این میشود که قاتل مردم آن کشور برای تحقیر به کشور مورد حجوم رفته و به ریششان میخندند...هنوز فراموش نکردیم دیدار جنایت کاری مثل جک استراو از خانواده شهدای هسته ای رو.....
  • دکتر گاوچرون از کومور ۰۴:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    بنده نگران روزی هستم که اوباما (روحه فدای) مثلا به بندرعباس (روحی فداه) هم سفر کند و از جنایت کثیف آمریکا عذرخواهی نکند. باید با مذاکره برد-برد جلوی استحاله نظام را بگیریم. امروز عرصه نبرد فرهنگیست. باید با ظرافت های دیپلماتیک منفوریت آمریکا را به دنیا نشان دهیم نه فریاد و عربده. اصلا آمریکا دوست دارد ما دیپلماسی عربده داشته باشیم که مظلوم نمایی کند و افکار عمومی و جامعه جهانی را با خود همراه کند. ای آمریکا از دست ما عصبانی باش و از این عصبانیت جامه دریدستی و نعره زنان به صحرا دویدندی.
  • دکتر گاوچرون از کومور ۰۴:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    از بس احمقند این ژاپنی ها. اصلا تو خون آریاییم نمیگنجه این حرفا.
  • دکتر گاوچرون از کومور ۰۴:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    خیلی ممنونم از شما که شعرو پکوندی :))
  • دوست البرت ۰۷:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    1 1
    نوبت شما هم میشه..عجله نکنید..خخخ
  • کیان ۰۷:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    آقا طاها! هیچ وقت به مسائل ظاهری و مادی نگاه نکن. این عزت و استقلال یک ملته که مهم و محترمه. ژاپن اگه تمام تولیدات جهان رو هم مال خود بکنه باز هم یک نوع دست نشانده و دستور بگیر آمریکاست. مگه شما اصلاح طلبها دم از آزادی نمی زنید؟ چرا آزادی رو در لاابالی گری و مسائل جنسی و رفتاری می دونید نه مسائل اعتقادی و ملی؟ ژاپن، مالزی، هند، تایوان، کره جنوبی، ترکیه و خیلی از کشورهای دیگه به اصطلاح اوضاع خوبی دارند هیچ قدرت تصمیم گیری ندارند و از همه مهمتر اعتقادات الهی و مذهبی و دینی در آنها به عنوان یک آیتم در یک گوشه زندگی آنهاست در حالیکه باید اعتقاد به خدا و یک دنیای الهی مد نظر باشه نه فقط رفاه اقتصادی.
  • mohammad ۰۸:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    خيلى ها اينجا جا نماز آب مى کشند اگر خودتان هم مى داشتيد بر سر دشمن هايتان مى انداختيد
  • قل مراد ۰۸:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    شاه بخشیده شاه قلی نمی بخشه خود ژاپنی ها این قضیه رو فراموش کردن و به لطف بازار آزاد از وضعیت اسفناک بعد از جنگ تبدیل به غول اقتصادی آسیا شدند
  • سلام ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    آقای قل مراد 8:13 - ملتی که مغلوب شده است و کشتار جمعی بوسیله آمریکا توان روانی آن ملت را به خاک سیاه نشانده است - از طرفی کشته های ناکانی و هیروشیما همگی غیر نظامیان(پیرها ؛ زنان و کودکان و.. بوده اند - چه تفاوتی بین این کشته ها (آدم سوزی آمریکائیها ) با رژیم هیتلری است جنایات هیتلر با جنایات آمریکا در جنگ دوم هیچ تفاوتی باهم ندارند - ما امت وسط (میانه= اعتدال) هستیم از رژیم هیتلری در کشتار به همان میزان متنفریم که از کشتارهای رژیم آمریکا که تمامی ندارد و هنوز هم ادامه دارد (کسی که از ظلم حمایت کند ظلم بر او مسلط می شود این عاقبت یزیدی بودن هر کس در هر مکان و مرام است- گر صبر کنی زغوره حلوا سازی که آمریکائیها نیز روزگاری را خواهند چشید که شوم تر از روزگار ملتهای در بند خودشان - باش تاصبح دولت بدمد.
  • ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    1 0
    از خون بیگناهان ژاپن رابطه با جلاد دمیده
  • امیر ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    اینایی که منفی میدن کیا هستن؟ وابستگی فکری و تعصب به آمریکای جنایتکار تا چه حد؟ دو تا شهر رو با همه موجودات زنده زدن پودر کردن و با اینا به مرگ بر آمریکا منفی میدن!! یک لحظه فقط فکر کنید...
  • ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    به گونه ای مردم ژاپن را مسخ کرده اند که اکثریت مردم آنها بزرگترین افتخارشان این است که خود را ایالت 51 ام امریکا می دانند. جالب است ژاپنی که چنان نیروهای از جان گذشته ای داشت، امروز فاقد ارتش است و این همه را مدیون امریکا است!
  • ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    اینایی که منفی میدن کسایی هستن که اونور قضیه را هم می بینند .وقتی حکومت ژاپن با حمله به پرل هاربر به آمریکا اعلان جنگ داد دست به قماری زد که تاوانش را مردم ژاپن دادند
  • محمد ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    جنایت از هر کسی باشه مذمومه حتی از نظر شیعه که قائل به حسن وقبح عقلی هست خدا هم نمیتانه کار قبیح انجام بده والبته ذاتا پاک از هرگونه عمل قبیح هست حالا این ملعون ها میگن اگر ما این جنایت را انجام نمیدادیم جنگ پایان نداشت در حالی که مثل سگ دروغ میگن
  • ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    به نظر شما این واقعا مجوزیه برای استفاده از بمب اتم برای قتل عام مردم دو شهر؟ بون هیچ تمایزی؟ پاسخ خون اون همه کودک و آدم بی گناه رو کی باید بده؟ امپراطور ژاپن؟
  • ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    اوباما بچه کش و جنایتکار جنگی کشورهای اسلامی را یکی پس از دیگری با خاک یکسان کرده است و هزاران نفر را کشته و میلیونها نفر را بی خانمان کرده است و اکنون با وقاحت شرم آوری بدون اینکه حتی عذرخواهی کند در ژاپن ظاهر شده است و این جنایتکار فکر می کند با این سخنان می تواند کسی را تحمیق کند. البته قبیله دزدان و سیاهپوستان آمریکا قصه ی دیگری دارند و اغلب از این جنایتکار حمایت می کنند در صورتیکه حتی آمریکاییان مترقی - کم هستند - به این مرد جنایتکار و شیاد می خندند و می گویند: این شیاد که خودش روزانه مردم مظلوم را با درون از هوا می کشد چه حقی دارد که دوباره دروغ بگوید. مرگ بر شیادان و جنایتکاران دروغگو و حقه باز سیاه و سفید
  • محمد ۱۹:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۰۸
    0 0
    امریکا طاقت جنگ برابر را ندارد,و به کسانی حمله میکند که دست خالی هستند.امریکا میداند که اگر ایران سلاح هسته ای یا بالاتر را داشته باشد جهان را امن میکند و این به مذاق انها خوش نمی اید.چون انها دنبال چپاول هستند و ایران به دنبال ارامش در جهان است.
  • مینا ۱۸:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۱
    0 0
    خخخخخخخ شماها چرا خودتونو عصبی میکنین؟؟
  • هیچکس ۲۳:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۱۶
    0 0
    مرررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررگ برررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررر آآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآآ ممممممممممممممممممممممممممممممممممممممممممممم رررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررررر یییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییی کاااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااا
  • ۱۳:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۱
    0 0
    لعنت بر هر چی آمریکایی
  • ۱۴:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۲
    0 1
    به نظر من یک دنده بودن امپراطور ژاپن بود که باعث این همه خرابی شد چون امریکا اختار داده بود ولی بازهم این کار جنایت محسوب می شود زیرا ژاپن مناطق نظامی را فقط بمباران کرد و کمترین اسیب هارا به مناطق مسکونی زد ولی امریکا با انداختن اتم فقط مردم و مناطق مسکونی را نابود کرد
  • ۲۰:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    ههههههه
  • ۲۰:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    نوبت چی؟
  • مسجدسلیمان ۲۳:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۰
    0 0
    شما که کامنت میگذارید برید جنایات ژاپن را بخونید و ببینید تا مو بر اندام مبارکتان سیخ شود.
  • IR ۰۳:۳۰ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۱
    0 0
    امریکا از بمب اتمی برای پایان جنگ استفاده کرد نه گسترش جنگ، در غیراینصورت جنگ جهانی تا سالیان دراز ادامه می یافت. بزرگترین اشتباه امریکا، موافقت با پادشاهی پسر رضا شاه بود که با المانیهای جنایتکار همکاری داشت و سبب اشغال کشور توسط متفقین شد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس